Toppmeny

Den hemmelige gatefotografen

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Foto: © Vivian Maier, Selvportrett 1954 (VM1954W02936-11-MC)

Foto: © Vivian Maier, Selvportrett 1954 (VM1954W02936-11-MC)

Vet du hvem Vivian Maier er? Jeg visste det heller ikke, – det var vel kanskje ikke så mange som visste noe om hennes hobbyfotografering med sin Rolleiflex enn de nærmeste. Hun jobbet i førti år som barnepike for i hovedsak to familier i Chicago.

Det sies at hun hadde over tohundre bokser med materiale på et tidspunkt. I 2007 ble bildene, negativene, filmene samt lydfiler auksjonert bort på grunn av manglende betaling for lagringslokalet hennes. John Maloof var en av de tre kjøperne. Han var interessert i bilder fordi han skrev en bok om Chicago på den tiden. Det viste seg å være 20 000 negativer og etterhvert (etter hennes død i 2009 – hun ble 83 år gammel) som nøstingen fortsetter, viser det seg at Vivian Maier har etterlatt seg 150 000 fotografier, negativer, filmer og lydfiler! De fleste av negativene ble aldri blitt fremkalt i hennes levetid. I dag har John Maloof 90% av samlingen hennes – Maloof Collection.

Han beskriver henne ut i fra intervjuer han har hatt med barna som Vivian Maier var barnepike for: “She was a socialist, a feminist, a movie critic, and a tell-it-like-it-is type of person. She learned english by going to theaters, which she loved. … She was constantly taking pictures, which she didn’t show anyone.”

Gatefotograf
I dag sies det at Vivian Maier er en av USA beste gatefotografer i sin samtid! Mest kjent for bildene sine fra 1950 og 1960-tallet. Nå blir bildene og filmene sendt rundt på utstillinger over hele verden. Tenk om hun kunne opplevd dette da hun levde! To brødre hun var barnepike for hjalp henne med et sted å bo på hennes eldre dager, da de hørte at hun var på vei til å bli kastet ut av leiligheten sin på grunn av manglende betaling. Tenk om hun hadde vist bildene til noen! Hun kunne jo gjort bildene til sitt levebrød og unngått å vært fattig på sine eldre dager. Jeg synes bildene er fantastiske. Det er øyeblikksbilder fra nærmiljøet hun bodde i og steder hun reiste. En rekke selvportretter, observasjoner av situasjoner og arkitektur. Jeg elsker selv å ta bilder og jeg er svært imponert og ikke minst inspirert av arbeidet hennes!

Se øyeblikkene
Det var ikke vanlig med kvinnelige fotografer på i Vivian Maiers samtid. Jeg skulle så gjerne ha snakket med henne om jeg hadde hatt muligheten. Hun virker utrolig fasinerende. Hun må jo ha visst at hennes evner til å se øyeblikk og arkitektur var utenom det vanlige. Det er også interessant å se hvordan hun tar bilder av seg selv, – hvordan hun ser øyeblikkene i komposisjonen av selvportrettene sine.

Hvorfor
Hvorfor delte hun da ikke noe av sin hobby? Var ikke andre interessert i hva hun tok bilder av? Ville hun ikke vise bildene? Hva sa hun om noen spurte? Var hun flau? Trodde hun at andre ikke var interessert? Hun hadde jo kameraet sitt med overalt. Visste hun ikke at det hun holdt på med var en form for kunst? Skjønte hun ikke at hun kunne tjene penger på bildene sine, i hvert fall evnen til å se øyeblikket? Jeg kan forstå at hun kanskje ikke klarte å kategorisere bildene sine, for det var ikke mange referansepunkter og i hvert fall ikke som kvinne på den tiden. Kanskje hun tenkte at jeg tar jo bare bilder av det jeg ser, det er jo ikke noe spesielt og så fikk hun et kick av det der og da og ferdig med det. Men så viser det seg at det er veldig flotte observasjoner hun har gjort og dokumentert. Det er veldig spesielt og vakkert. Bildene har en energi.

Ta utfordringen
Jeg tenker at vi har så mye å lære av denne historien. Tenk igjennom hvilke hobbyer og interesser du har som du ikke deler med noen. Kanskje det er noen som kan ha glede av akkurat det du kan? Det er ingen som ser verden slik som akkurat deg. Kanskje du også kan tjene penger på noe som du “bare pusler litt med”. Tenk litt større, se for deg hva denne lille hobbyen din kan bli til. Det er bare å ta utfordringen!

Kilde: Wikipedia og Vivian Maier


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply